Какво се случва на къмпинг „Смокиня”, след като човек нае багери да заличат дюни, защото пречат на гледката му? Екип на „Тази сутрин” провери на място и разговаря с представители на местната екоинспекция.

Разорани са повече от декар бели пясъчни дюни, които са едни от най-ценните. Те бяха заравнени за няколко часа с незаконен багер, нает срещу 1000 лв. Караваната на мъжа, поръчал си гледка към морето, продължава да стои на плажа. Имотът е частен, въпреки че е в защитена територия.

На плажа има още няколко каравани. Срещу тях многократно са подавани сигнали, но собствениците им не могат да бъдат установени, защото подвижните домове нямат регистрационни номера.

„Потърсихме съдействието на полицията, за да можем да установим кои са собствениците на трите каравани”, коментира в „Тази сутрин” директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова.

По думите й една природна забележителност трудно може да се възстанови. Ще бъдат извършени проверки, които да не допускат каравани и палатки върху дюните.

bTV получи още един сигнал за багери на плажа - този път на къмпинг „Градина”. Проверка е установила, че там се извършва строителство на границата на плажа до дюни, без табели и без да е упоменато какво се прави. Там обаче не се касае за защитена територия. Предвидено е да има ресторант, но предстоят още проверки.  

По отношение на къмпинг „Смокиня” вече има повдигнати обвинения, каза в „Тази сутрин” министърът на туризма Николина Ангелкова. Предвидени са сериозни наказания – до 3 години затвор и глоба от 2000 до 10 000 лв.

„В Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона. Ако извърши нарушение, се наказва”, коментира Ангелкова.

„Допълнително, за да гарантираме това, че няма да се разрушават дюни на плажа с промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие увеличаваме размера на санкциите и достигат до 50 000 лв. за юридически лица”, допълни министърът.