Повече от декар са унищожените от багер дюни на къмпинг "Смокиня". Това е установила проверката на екоинспекцията в Бургас. Най-много са засегнатите бели дюни, които са и най-ценни.

Като "изоставена орна земя" - така е записан парцелът с унищожените пясъчни дюни в къмпинга, показва проверка в Агенцията по кадастър. Почти целият терен от 683 декара е покрит с дюни.

Закупен е от Иван Нончев, собственик на караваната, поставена на парцела срещу 5000 лева през лятото на миналата година. Нончев има автосервиз в Бургас. Екип на bTV Новините го потърси за коментар, но не успя да го открие. Багеристът, който е признал пред полицията, че е изорал дюните, отказа да разговаря с екипа.

Междувременно геодезическо заснемане на разораната защитена територия е установило, че най-много са засегнатите бели дюни, които са и най-ценни. Основната част на заравнената територия е в частен имот, в който първоначално е била поставена караваната, обясниха от РИОСВ-Бургас

Екоинспекцията ще сезира полицията и за останалите каравани в къмпинга, които се намират върху дюни. До момента са установени трима нарушители.

Междувременно ред Министерския съвет тази вечер се събраха протестиращи, които са недоволни от решението на ВАС. Те настояват за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинения на двама от задържаните за унищожаването на дюните – на сочения от прокуратурата за подбудител и на багериста, заравнил терена. На третия задържан – 18-годишен ученик, който е бил в багера, не бе подведен под отговорност. Наказанието за унищожаване на дюни е до 3 години затвор и глоба.