Установен и задържан е човекът, заподозрян, че е поръчал разораването на дюните до къмпинг „Смокиня”. Задържани са и двамата багеристи, които са изравнили терена и на практика са унищожили дюните. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” по bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Снимка: btvnovinite.bg

Багеристите твърдят, че са ангажирани от поръчителя срещу 1000 лв. Багерът е открит скрит близо до местопрестъплението.

По информация на bTV единият от задържаните e собственикът на каравана, застанала на пътя, по който е минал багерът. Неотдавна той се сдобил с част от земята там, а миналото лято докарал и караваната. Хора от къмпинга разказват, че я поставил точно под унищожената вече дюна и често се оплаквал, че му скрива гледката.      

Заподозреният поръчител твърди, че не е ангажирал никого. Твърди също, че е собственик на имота, но не му е известно как точно в неговия имот двама багеристи са изравнили терена, уточни Арнаудова.

Задържаният е от Бургас, не ни е известно да се занимава с някакъв бизнес, изтъкна говорителят на главния прокурор.

Дори мъжът в действителност да е собственик на този имот, всеки български гражданин е длъжен да спазва законите. Дюните са защитена територия и независимо в чий имот са, не могат да се извършват действия, с които те да се унищожават или повреждат, каза говорителят на главния прокурор.

На въпрос дали задържаният поръчител е човекът, който е имал каравана на къмпинга и сред хората се говори, че е обяснявал, че дюната му пречи, Арнаудова  посочи, че не може да потвърди това обстоятелство. „Дали лицето, което сме задържали, притежава каравана и дали е правило подобни изявления, към този момент не е известно на органите на разследването”, заяви тя.

Междувременно екоминистерството и Министерството на туризма започнаха проверка каква част от природната забележителност е увредена.

„Тогава ще се прецени дали концесионерът може да бъде санкциониран или не, тъй като той е длъжен да опазва и съхранява дюните, но концесионерът своевременно е подал сигнал“, обясни Радиана Йонова – експерт, отдел „Концесии“ в Министерството на туризма.

„Държавата не е определила какво ще прави с тези дюни, които са картирани в частните имоти – ще ги отчуждава ли, ще ги плаща ли на собствениците на имотите. Разбира се, нямат право да правят каквото си искат с тях, трябва да ги опазват”, посочи директорът на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова.

В момента къмпингът е охраняван от полиция.

За караваните върху дюните също са подавани многократно сигнали. В повечето случаи наложените актове падат в съда.  Резултатите от проверката се очакват до края на деня.  

На тримата задържани се очаква да бъдат повдигнати обвинения. Наказанието за унищожаване на дюни е до 3 години затвор и глоба.