Областният управител даде на съд решението на съветниците в Царево, което позволява строителство в местността „Силистар”. Междувременно се появиха опасения, че на мястото на спорния терен може да се появи свинарник. Парцелът от 22 декара е урбанизирана територия със стопанско предназначение от времето преди 1989 г. 

Ако не бъде променено предназначението му, новите собственици могат да откажат летовниците от това място със свинеферма.

Отбивката за плажа „Силистар” минава през много частни терени и горски фонд. Опитът да се прoкара път през единия от частните терени скандализира обществото. Има вероятност там да се появи нов свинарник.

Самият концесионер на плаж „Силистар” има проблем с достъпа до него. На няколко от частните терени стоят касиери и продават билети за достъп и за паркинг. Стигна се дори до затваряне на единствения път до плажа.

„Многократно съм отправял питания към различни институции. Отговорът на всички е един и същ – разработване на подробен устройствен план и отчуждаване на терени”, коментира концесионерът Стойчо Монев.

До отчуждаване на земеделски земи не се стигна, но Общинският съвет гласува процедура за промяна статута на първия терен от 22 декара срещу правото да получи 800 квадрата за път. 

Впоследствие инспекцията по околна среда се произнесе, че на това място може да се построи само свинарник, какъвто е имало преди 1989 г.

„На няколко пъти собственикът е подканян да направи свинарник и аз много се моля това да не се случи”, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV кметът на Царево Георги Лапчев.  

Със случая се занимава и прокуратурата, и премиерът.

Дали на „Силистар” ще се появи свинарник или ниско строителство – времето ще покаже, но сагата ще продължи, докато не бъдат отчуждени имоти за достъп до плажа.