Спират спорните строежи по Южното Черноморие. Два от тях - след намеса на строителния контрол, а третият - по собствено желание на инвеститора.

Обектът на плажа до къмпинг "Градина" спира временно, тъй като при изкопните работи на метри от брега излиза твърде много подпочвена вода. Мястото е предвидено за ресторант, магазини и паркинг.

На другите два обекта на първа линия бяха открити нарушения и те са спрени. Това стана, след като по нареждане на премира Бойко Борисов днес шефът на държавния строителен контрол извърши спешната проверка на място.

Строителната инвазия, която предизвика силна обществена реакция, започна с разораването на дюните на къмпинг „Смокиня”. След това излязоха наяве три масивни строежа на първа линия. Бетон се лее зад плажа на къмпинг „Градина” край Черноморец, в боровата горичка край къмпинг „Арапя” край Царево, както и над Шофьорския плаж до защитената местност „Алепу”, южно от Созопол.

Това обаче носи риск спрените строежи да се превърнат в поредните бетонни паметници по плажовете ни. Дали обектите ще бъде издигнати докрай, ще се разбере до една седмица. За това е време трябва да приключи проверката на експертите от строителната дирекция и да стане ясно установени ли са по-сериозни нарушения. Засега мярката е временна и ще влезе в сила от понеделник. 

Строителите и на трите обекта твърдят, че са изрядни. Кметовете на Созопол и Царево също не виждат нередности.

Оказва се, че с мащабния строеж над Шофьорския плаж инвеститорът едновременно укрепва свлачището и изгражда ваканционен комплекс. Нарушение откри и екоинспекцията.

На Арапя пък на този етап строежът на вили в боровата горичка е спрян от мерки за безопасност – няма ограда. По документи гората е урбанизирана територия от 2007 г.

На къмпинг "Градина" багерите днес засипваха бетона. Конструкцията остава погребана на няколко метра под земята. Доброволното спиране обаче не отменя проверката, уточниха от строителната дирекция. Цялостната проверка ще продължи една седмица.