Ценно златно съкровище откриха археолозите в Девня. Древните жилища и множеството монети са от пети век и те тепърва ще бъдат изследвани.

Снимка: btvnovinite.bg

При планирани разкопки на общински терен, учените откриват част от улица и жилище. От земните пластове изваждат 12 златни солида и над 40 бронзови монети.

Според д-р Христо Кузов, археолог от Регионалния исторически музей във Варна, монетите са изгубени при паническото напускане на града от жителите, защото едната находка от бронзови монети е намерена разпиляна върху уличната настилка, а тази със златните монети – в руините на жилищна сграда.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато екипът е на терен, излизат още 2 златни и няколко бронзови, които хората от късната античност носели в кесиите си.

„Това са монети, с които са извършвали ежедневните си пазарувания, покупки, за разлика от златните монети, които са с голям номинал, с голяма стойност, тези са равностойни на нашите ежедневни монети от по 2 – 1 лв”, обяснява гл. ас. д-р Михаил Христов от катедра „Археология” във Великотърновския университет.

Находките са от времето на ранновизантийския император Теодосий Втори – с неговия лик и на братовчед му, който по-късно става император на западната римска империя. Особено ценен е солидът с изображение на съпругата му Елия Евдокия, известна като Атинянката.

Стойността е доста крупна на находката, може би цената на 3 елитни коня, уточнява д-р Христо Кузов.

Снимка: btvnovinite.bg

Теодосий Втори управлява от 408 до 450 година, а последните години от властването му са белязани от хунските набези.

„Започва една девалвация на монетите и намалява размерът им, имаме на задната страна кръст – вече християнството е сериозно наложено в средата на пети век.... Това е един вид пропаганда от страна на империята към всички поданици да знаят, че са поданици на християнска империя”, казва Михаил Христов.

Разкопките в района ще продължат, зоната вече е обезопасена, а учените очакват още открития. Находките са на метри от мозайките на древния Марцианопол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!