Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал „Река Девня“. Засега от земните пластове са извадени 14 златни монети. Те са датирани от времето на император Теодосий II (408-450 г.) и съпругата му Елия Евдокия. 

Монетите са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна. 

Снимка: Пресцентър на Община Девня

От няколко години насам държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват „Марцианополис“, като досега е проучвано карето западно от Музея на мозайките. Мястото, където е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата. 

Община Девня в момента движи организацията по поставянето на камери за видеонаблюдение и прожектори в района, за да се обезпечи сигурността на съкровището, голяма част от което засега е под земята. Ръководителят на археологическата експедиция  д-р Кузов отбелязва, че трябва да се отпуснат допълнителни средства, за да се разширят разкопките.

Снимка: Пресцентър на Община Девня

Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на квартал „Река Девня“. През 1929 година там случайно е открито едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг) от времето на Марк Антоний. Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!