На 2 юни България се прекланя пред паметта на Христо Ботев и на всички герои, загинали за свободата и независимостта на страната ни. И тази година по традиция тържествата ще съберат стотици на връх Околчица.

Наследниците на поп Сава Катрафилов дариха средства за направата на паметна плоча на загиналите в едно от паметните сражения - на Милин камък.

И сто живота да имах, бих ги дал за нея – свободата! Това са думи на еленчанина Сава Катрафилов.

Учител, свещеник, деец на революцията. Със своя чета се присъединява към Ботевата в Румъния, а сам той става член на щаба ѝ.

„Първо са били 30 души, започва да ги събира, докато отива в Румънско са били около 60, обаче са счели, че Ботев е по-голям авторитет, и той е като един от най-приближените му съветници“, казва Панайот Катрафилов, наследник на поп Сава Катрафилов.

И той като Ботев оставя семейство и невръстни деца, за да се посвети на свободата.

„Слизат на козлодуйския бряг, първият убит турчин е от дядо Сава, ние така го наричаме, впоследствие заклева четата и тръгват на път“, казва Георги Катрафилов, който е наследник на поп Сава Катрафилов.

„Има я написана клетвата, основното в нея е "Заклевам се в името на България, че ще воювам и ще отдам живота си за нейната свобода", обясни полк.о.з.доц. Станчо Станчев, председател на Военно-историческата комисия.

В битката при Милин камък, където загиват трийсетина Ботеви четници, поп Сава е ранен в краката и заловен.

Хващат дядо Сава и са искали да издаде имената на своите другари и са му давали оцет вместо вода, разказва Катрафилов.

„За съжаление много малко се знае за съдбата на загиналите Ботеви четници, включително знаем и за войводата Ботев какви ли не легенди се говорят. Самият факт, че тези хора са загинали пред олтара на отечеството е достатъчен, всичко останало са подробности“, каза доц. Станчо Станчев.

146-години по-късно легендата за Сава Катрафилов и неговите другари оживя в паметна плоча край село Мраморен, дар от неговите потомци.