68-годишен жител на пловдивското село Крумово обяви пред македонската телевизия Сител, че отваря  македонски клуб в дома си и ще се бори срещу „българското потисничество над македонците в и около Пловдив“. bTV засне Борислав Иванов пред бъдещия клуб, който ще носи името на Яне Сандански.

„Ще го отварям веднъж седмично. Който иска и се смята за македонец, да дойде. Освен чай нищо друго няма да има“, сподели той.

Борислав Иванов живее сам. Окичил е къщата си със знамена със звездата от Вергина. Вярва, че е потомък на Александър Македонски.

Снимка: Редакторски екип

„Ние живеем под геноцид. За мен е геноцид. Аз имам ли право да уча в македонско училище, имаме ли училища?“, посочи той.

В Крумово има много преселници от Пиринско. Борислав е убеден, че те се страхуват да се самоопределят.

„Срам ме е да коментирам такова нещо – да казва, че е потиснат, че е тероризиран. Аз нямам такава информация“, коментира пред bTV кметът на село Крумово Румяна Самоковарева.

Снимка: Редакторски екип

Според съседите му „Борето може да се самоопределя както иска“, но това не им пречи да живеят в добри отношения.

Снимка: Редакторски екип

„Моите дъщери са българки. Исках да ги пратя да учат медицина в Македония и ми отговориха по един и същ начин – ще ни вземат личните карти и после да не ни пуснеш да се върнем“, споделя Борислав Иванов.