Слави Трифонов никога не е спирал да бъде политик от екрана – с тези думи министърът на транспорта Росен Желязков коментира голямата подкрепа, която партията „Има такъв народ“ получи на тези избори.

„Всяка вечер той отправяше политически послания и това беше повече от 15 години. Неговите тези и позиции, било то под формата на музика, танци и скечове, достигнаха до хората. Вече е моментът обаче, когато има политическа ситуация, при която трябва да се поеме ясна отговорност – и това е отговорността за управлението“, каза Желязков в „Тази сутрин“.

По думите му е ясно, че ГЕРБ е първа политическа сила и се чувстват победители на тези избори.

„Нещо повече – разликата между първия и втория е около 270 000 гласа. С БСП разликата е още по-голяма, а те бяха основният ни опонент преди и си остават основен опонент заради политическите ни различия. Анализаторите говорят така, сякаш ГЕРБ е загубила изборите“, коментира Росен Желязков.

Той заяви, че партията не е загуби 300 000 гласа, а е имало по-малка избирателна активност и нови субекти, които са казали, че ще управляват оттук нататък.

„В момента, като се каже името на Борисов, има някакъв уплах и той е единственото, което обединява парламентарната опозиция“, допълни министърът на транспорта.

Росен Желязков бе водач на листата на ГЕРБ в Благоевград и София.

„ГЕРБ печели 24 МИР от 31. Това, ако не е ясна и категорична заявка за това, че след 12 години управление хората гласуват доверие“, каза той.

В Благоевград той бе изпреварен от Стефан Апостолов - бивши футболен съдия и син на кмета на Симитли.

„Това не е изненада, аз отидох в Благоевград, без да имам връзка с града. Отидох там, за да мога да намеря сечението и обединението на отделните общини и да се стимулира Благоевградска област в проактивно гласуване в полза на ГЕРБ. Аз бях обединителят на отделните общини и резултатът го показа. Ще видите, че моето присъствие там беше обединително, имаме чудесен резултат“, обясни Желязков.

На въпрос дали ГЕРБ е готова с кабинет, той заяви, че първо трябва да се мине през консултации.

„Когато президентът връчи мандата на Борисов, тогава започват консултациите с парламентарно представените партии и коалиции. В този момент ние ще направим предложения, които са свързани с нашата политика. Ще сложим на масата всичко, което е свързано с управлението на страната и предизвикателствата, които предстоят. Ще потърсим обединение и мнозинство около тези политики. В момента, в който съумеем да получим това мнозинство, ще внесем в НС проектосъстав на кабинета. Ако не получим увереност за стабилно мнозинство, тогава ще върнем мандата“, каза Росен Желязков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!