Животновъдите заплашиха, че ще излязат на протест в деня на вота. Министърът на земеделието Кирил Вътев ги упрекна в ефира на bTV тази сутрин, че са загубили чувството си за мярка и ги обвини, че броят виртуални крави.

По думите му на фермерите вече са платени над 500 милиона лева, а за исканите допълнителни 33 милиона лева се чака разрешение от Брюксел.

Министърът каза още, че проверките във фермите вече ще се правят по нов начин. Причината за това е, че се субсидират животни, които "не съществуват".

„Нека да излязат да протестират, има правила в този живот. За да се изплатят парите, за които те претендират, до днес, трябва да получим разрешение от Европейската комисия. Ако направим плащането без това разрешение, страната ни ще влезе в наказателна процедура", каза Вътев.

По думите му има хора, които са загубили чувството си за мярка, визирайки тези, които протестират в момента.

„92 стопанства имат право да получат над допустимия праг от 250 000 евро. Те са тези, които се борят за тези 32 милиона лева. Не всички са заявили такова желание, но парите ще се получат и от тези, които не претендират за тях“, каза Кирил Вътев.

„Нека нашите животновъди първо да елиминират виртуалните животни. Оттук нататък проверките за налични животни, които се субсидират, ще се правят едновременно във всички животновъдни обекти на една и съща община, за да няма прехвърляне на животни през нощта и да ги броим по един-два пъти“, коментира още земеделският министър.

Според анализи на Министерството на земеделието 30% от кравите, за които се получават субсидии, са виртуални.