“Очаква се грипната вълна да е по-тежка, защото имаме спад в имунитета заради COVID-19. Тя се очаква в края на януари. Здравната система е готова за тежка грипна вълна”, каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в предаването “Тази сутрин”. 

Той подчерта, че симптомите са хрема, отпадналост, болки в ставите, висока температура. 

“Разполагаме с над 190 000 ваксини за грип. Още в петък те ще бъдат налични при общопрактикуващите лекари. Ваксинацията ще бъде безплатна за хората над 65 години. Около 30% от населението се ваксинира”, добави той. 

“Създаде се антиваксърската кампания, която протече не само в България, но и по света. У нас обаче тя беше доста силна. Тази кампания повлия и на имунизационния календар на децата. Има много родители, които отказват да ваксинират децата си със стандартните ваксини. Това е неприятно, защото виждаме, че по света започват да излизат статистики за случаи на полиомелит”, каза здравният министър. 

Той подчерта, че има наличие на всякакъв вид ваксини, нужни за имунизационния календар.

Заплащането на медиците у нас ще е по модели на Франция и Германия.

Меджидиев заяви, че основна задача на Министерството на здравеопазването е да се извърши остойностяване на труда на лекарите, медицинските сестри и санитарите. 

“В момента се работи по изготвянето на наредбата. По нея работят експерти, финансисти. Взели сме модели на остойностяване на труда за медиците от Франция и Германия. Надявам се до 15-20 дни проектът да бъде готов”, каза той.

Те ще получават колкото са изработили. При всички случаи заплащането ще е по-високо отколкото сега, добави здравният министър. 

Финансовото състояние на Александровска болница

Меджидиев коментира и влошеното финансово състояние на Александровска болница

Той подчерта, че и повторното преразглеждане на направения одит, е показало, че настоящото ръководство е натрупало просрочени задължения за последната година на стойност по-голяма от 20 милиона лева. 

От Александровска болница отговориха за bTV, че сумата за последната година е около 8 милиона лева, и че те са заради лихви.

За новия заем към Александровска болница - гледайте във видеото.