Закриването на болници продължава 30 години, това не е процес от днес. Така бившият здравен министър Мими Виткова коментира реформата на своя наследник Кирил Ананиев за преструктуриране на областните болници в Северозападна България.

„Това е тежка деградация на здравната система, която е в следствие на цялата политика в държавата. Когато рухне икономиката, социалните сфери са следствие на това рухване, а икономиката в този край отдавна е рухнала”, посочи тя.

Д-р Виткова допълни, че проблемът не е само в намаления брой на населението, но и в дефицита на лекари. Според бившия здравен министър д-р Радослав Гайдарски, не е рентабилно отделение да работи само с 2-3 лекари.

„Трябва да има подготовка на кадри, по-рано се произвеждаха кадри, които се насочваха към определена област. Държавата отделя огромни средства за подготовка на кадри и накрая заминават в чужбина”, допълни д-р Гайдарски.

По думите на д-р Гайдарски, в четвъртък Кирил Ананиев ще се срещне с всички директори на болници в Северозападна България. 

При закриване на отделенията ще настъпи хаос, категоричен е д-р Стойчо Кацаров от център за защита правата в здравеопазването. „Ако белодробните болести са във Видин, а АГ-то - във Враца, като дойде родилка с пневмония – къде да я изпратя?”, каза още д-р Кацаров.

Той предложи областните болници да престанат да бъдат държавни и да се прехвърлят на общините. Според него хората на място са по-заинтересовани болниците да се управляват добре.

„Ние не трябва да слагаме болниците под общ знаменател. Болницата във Видин няма просрочени задължения или запори на сметки, докато тази във Враца има – това са различни ситуации”, уточни д-р Кацаров.