Очаква се ново поскъпване на тока и парното от 1 юли за потребителите.

„Едната причина е резкият скок на емисиите въглероден диоксид на световните пазари, които на европейските борси достигнаха 25 евро на тон. Втората причина е заради усложнената обстановка в Иран и Венецуела, което предизвиква сътресения на пазара на суров петрол, който участва във формулата за изчисление на цената на природния газ”, това обяви шефът на КЕВР Иван Иванов.

Когато цената на тока тръгне нагоре, това винаги става след дълго отлагане, коментира в предаването „Тази сутрин” енергийният експерт Васко Начев.

Според него причините за това увеличението са основно две – от една страна цената на нефта, тъй като в България цената на газа минава през нефтените деривати. И другото е въглеродните емисии.

Изкуственото задържане на цената на тока сигурно вече е от пет години, дори повече от пет, допълни Начев.

И според енергийния експерт Еленко Божков редовно се използват хватки, за да се задържат цените, особено преди избори.

„35 евро всъщност достигна цената на мегаватчас на емисия – това означава, че имаме един дефицит, едни 600 милиона лева вече, които трябва да платят двете американски централи. Проблема е, че не ги плащат те, а ги плаща НЕК, за да могат те да произведат това количество електрическа енергия по техните договори.  В година на избори обаче никой не вдига цената, трябва да е луд, дори да е много независим, защото вдигайки цената, му хвръква главата”, смята Божков.

Вижте повече във видеото!