Семейство продължава да търси истината за смъртта на сина си в катастрофа. При пътния инцидент в град Дългопол преди около 2 години загива 28-годишен моторист. До дело срещу другия участник в катастрофата не се стига.

На 20 ноември 2016 г. мотористът Николай Неделчев се движи по главната улица на Дългопол. От странична пресечка с десен завой на платното излиза лек автомобил. След сблъсъка Николай загива.

Семейството твърди, че колата е отнела предимството на мотора, и смята, че и водачът на автомобила има вина за произшествието.

Снимка: btvnovinite.bg


„Пострадалият мотоциклетист е управлявал мотора със скорост 127 км/ч. При това положение и заради неопитността си, отварям скоба, че е придобил правоспособност кратко време преди инцидента, той е натиснал рязко спирачната система, моторът се е плъзнал и е паднал”, обясни говорителят на Окръжна прокуратура – Варна Радослав Лазаров.

„Доказано е, че автомобилът е навлязъл в лентата, в която се е движел синът ми. Капакът на всичко – чакахме година и осем месеца да приключи разследването. Това е една агония за нас какво ще се се случи и след година и осем месеца приключи разследването срещу неизвестен извършител”, заяви майката на загиналия – Русанка Митева. 

Според прокуратурата шофьорът на колата не е съпричинител на инцидента. „Започнал е бавно да навлиза в кръстовището и да прави десен завой, при това положение върху него е връхлетял мотоциклетът със скорост от 127 км/ч при разрешени в градски условия 50 км/ч”, подчерта Радослав Лазаров. 

Снимка: btvnovinite.bg

Варненският окръжен съд се произнася за започване на дело, но преди месец Апелативният окончателно прекратява наказателното производство.

„Следващото, което ни шокира, е, че те признават, че вече навлязъл, но мотористът е можел да заобиколи автомобила, като влезе в платното за насрещно движение. Това направо ни ужаси”, отбеляза още майката на загиналия.

„Преживелият ПТП-то водач на МПС не е нарушил задължението си да спре и да осигури предимство на мотоциклета, защото той е спрял и е нямал никаква видимост към улицата, по която се е движел мотоциклетът”, каза още говорителят на Окръжната прокуратура.

Родителите се съмняват и в експертизата, според която синът им е карал със скорост многократно над разрешената. „За тази кола никой не казва с каква скорост е завила, колко рязко е завила и каква е била, защо никой не казва, всеки търси на моториста скоростта, а на колата”, пита майката на Николай.

По думите на говорителя  на Окръжната прокуратура автомобилът се е движел с минимална скорост, търсейки видимост към улицата.

Екипът на bTV не успя да открие шофьора на колата. Семейството на загиналия Николай ще търси възможност за възобновяване на разследването.