Още в първите дни видяхме, че много сектори поискаха държавата да им помогне, а в рамките на криза ние усетихме, че държавата има други приоритети и принципът трябва да е „Помогни на държавата, ако искаш тя да ти помогне по-късно“ – така Пламен Цеков от Българската асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии обясни в студиото на „Тази сутрин“ решението ИТ фирми безвъзмездно да работят по проекти, свързани с електронното здравеопазване.

„Знаехме, че в ИТ сектора ще има намаление на производството, ще имаме свободен капацитет. Започват да се канселират проекти от индустрии, които са в локдаун – авто-мото, туристическа индустрия (…) ИТ секторът е индиректно зависим от останалата икономика, работим за останалите сектори – да ги дигитализираме, автоматизираме. Очакваме, че ще има в някакъв момент трус и при нас“, отбеляза Цеков.

Така „на ползу Роду“ е бил ангажиран ресурс от 15-20 000 часа, за да се помогне на правителството за е-управлението. Цеков обясни, че това е еквивалентът на свършеното от 100 специалисти в рамките на месец, ако работят „на пълна пара“. Реално бройката ще е малко по-малка, а дейността ще продължи няколко месеца.

Системи, които се изграждат за няколко месеца, сега се изграждат за седмица-две, посочи Пламен Цеков.

Вижте още във видеото!