15 000 човекочаса труд ще дарят експерти от български ИТ компании, за да помогнат за създаване и подобряване на ключови системи в здравеопазването. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

Става дума за електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление, системи за проследяване и анализ на лекарствата, следене на лицата под карантина и различни регистри – за всички тях през последните години се говори много, но преди кризата процедурите така и не стигнаха далеч.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че целта е работата да бъде приключена до края на ноември: „В началото на следващата година ще имаме електронно здравеопазване“.

За целта и „Информационно обслужване“ ще дари 1500 човекочаса от времето на своите експерти.

Председателят на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев посочи, че целта е България да излезе от кризата с едни от най-добрите системи в ЕС: „Да покажем, че в една такава ситуация си помагаме и да ползваме за обществото свободния ресурс в компаниите“.

Пламен Цеков отбеляза, че и фирмите в сектора страдат от икономическата ситуация в глобален мащаб, но следват принципа „Помогни на държавата, ако искаш тя да ти помогне в един момент на теб“.

„Вместо да искат от държавата, защото са акумулирали като добри стопани средства, когато е имало бум на ИТ технологии – да си запазят работниците. Вместо да си седят вкъщи, предлагат да направят електронната здравна карта“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

По думите му други компании пък са създали продукт, сходен с тези в Корея и Израел, който да помага на медицинските власти и МВР за следене на спазването на карантината и контрол над болните. Приложението ще бъде представено през следващите дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!