Земеделски производители  от Пловдивско са притеснени за реколтата си по полето. Тревогите им са, че заради войната в Украйна небето е пълно със самолети и ракети срещу градушките не се изстрелват.

Земеделците още помнят случая от миналата година, когато заради полет на военен самолет не бяха изстреляни противоградни ракети и те загубиха своята реколта. Някои от тях споделят, че още не са получили обезщетение от държавата.

„Всичко беше попиляно от градушката, вече минаха повече от 263 дни, не сме получили обезщетение, аз съм сигурен, че градушки ще има, както и самолети ще има“, казва Красимир Кумчев от село Трилистник.

 В същата ситуация са и хората от съседните села.

„Аз не съм получил нищо, имам загуби за 2 милиона лева и не знам кога може да взимам нещо от тази държава“, казва Фабрицио Фрески.

След случая от миналото лято е взето решение за по-бързо получаване на разрешение за стрелба по градоносни облаци - до 20 минути.

От Изпълнителната агенция за борба с градушките обаче предупреждават: 

Снимка: btvnovinite.bg

„При наблюдение  в районите на ракетните площадки   на нерегламентирани полети на делтаплани, дронове, малки самолети и военни хеликоптери, за които няма предварителни данни - в този случай стрелбата се прекратява незабавно и се докладва в Център за контрол и  изпълнение на въздушното пространство“.

Красимир Кумчев е писал писмо до земеделското министерство с предложение.
Синхрон  село Трилистник,Красимир Кучвем,земеделски поризводител,

в тези области, в които има изградени ракетни площадки, които да обработват градоносните облаци, и където се знае, че ще има и има трафик на самолети, държавата да поеме 100% от застрахователната премия, която дължим на застрахователите.

Само за месец над Пловдивско са засечени шест градоносни клетки, в четири от случаите  обаче е имало забрана за стреляне с ракети, тъй като е имало полети на самолети.

Вижте повече във видеото.