Без обществен транспорт и връзка с големите градове –от това са заплашени много села в цялата страна. Въпреки че половината от цената на курсовете се финансират от държавата, транспортните фирми не желаят да изпълняват много от тях.

Причината за закриването на линии е, че те са нерентабилни. Едно от тези места е град Ковачевци.

От Нова година до 10 януари хората там са били без транспорт до Перник. В крайна сметка общината е трябвало да купи бус, с който да се извършват превозите, тъй като нито една фирма не е пожелала да поеме линията.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров обясни, че са направили нова общинска фирма и за купили автобус за 25 000 лв. с ДДС. „За 20 дни имаме 2800 лева разходи, 1400 лв. са приходите от билети, останалото ще го поеме общинският бюджет с решение на Общинския съвет”, каза кметът.

„Говорим за F-16, а в същото време ние не можем да си отидем на село при баба и дядо”, каза Станимиров.

В момента има автобус сутрин и вечер, скоро ще има и обеден курс, увери той. Ще бъде купен и още един автобус. Имаме добра финансова дисциплина, подчерта кметът.

128 линии в страната в момента не функционират, хората нямат достъп до града, каза в студиото на „Тази сутрин” по bTV Магдалена Милтенова – председател на УС на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя допълни, че се подготвя протест на 18 февруари.

В момента държавата покрива 50% от загубите на превозвачите, защото бюджетът не може да си позволи повече. Но всъщност загубите, които ние търпим, са в следствие на нерегламентирания превоз, коментира Милтенова.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов разпореди на транспортното министерство да извърши проверка във връзка с отпускането на субсидии за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии в слабо населени планински и гранични райони в страната. „Повече пари сме дали, а има недоволни хора, това няма как да се случва”, заяви министър-председателят.