Започва поетапно миене и на централни улици в София. Тези в по-крайните квартали се мият още от февруари.

Центърът на столицата е най-невралгичната точка заради многото паркирани коли, каза Генади Даскалов от Столичния инспекторат.

Улици, тротоари, площади и алеи в т.нар. обособени карета в централните столични райони - "Красно село", "Възраждане", "Оборище", "Средец", "Лозенец" и "Триадица", се мият с автоцистерна с маркуч от 1 юни.

По тези улици, които попадат в карета, за периода на миене, движението, престоят и паркирането ще бъдат временно забранени. Ще бъдат временно закрити зоните за платено паркиране - "синя" и "зелена" зона и "служебен абонамент".

Организацията за изпълнение се извършва от екипи на Столичния инспекторат, фирмите по чистота, ЦГМ, Пътна полиция - СДВР, Общинска полиция и "Софийска вода".

Поставени уведомления за извършване на дейностите на входовете на жилищните сгради също ще информират хората и водачите на автомобили.

Столичният инспекторат напомня на водачите на МПС да не паркират на улиците, които са обявени в графика, за да не се възпрепятства миенето. Автомобилите, които пречат, ще бъдат премествани принудително.

График на миенето на улиците има на сайта на Столичния инспекторат.