Спешна проверка след зрителски сигнал за строеж на хижа на Мусала. Двете хижи в подножието на върха – Каменната и Новата, не работят. Причината – нямат разрешение за вземане и пречистване на вода. Там обаче се строи.

На Каменната хижа има багер и работници, а служители на четири институции започнаха проверка с дрон и папки под ръка.

Снимка: btvnovinite.bg

Хижите са собственост на Българският туристически съюз. Техен наемател е Трайчо Пройчев. Твърди, че построеното помещение не се готви за пречиствателна станция, а ще бъде склад, където ще се държат дърва. Ден по-рано от туристическия съюз заявиха друго.

Разрешително за строеж има от 2011 г. – за възстановяване на хижата след пожара през 1988 г. Разминаване в размерите на постройката не са открити.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първоначално беше разписано, че на кота -25 трябва да бъде изградено пречиствателно съоръжение, но в този случай, при тази промяна, не знам за какво ще бъде предназначено”, коментира Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила”.

От община Самоков ни отговориха, че крайният срок за завършване на ремонта е изтекъл през 2016 година. Документи за удължаване - до момента не са им предоставени. Ако такива няма - постройката ще бъде съборена. 

Проверките доведоха и до запечатване на новата хижа и пълна забрана за достъп до нея. От Дирекцията за национален строителен контрол имат съмнение, че работи, без да е въведена в експлоатация. 

Снимка: btvnovinite.bg

Освен бидон с фекални води, в хижата има и касетки с хляб, обзаведени стаи с легла и чаршафи и одеяла, без да има разрешение за ползване. 

Старите съоръжения за вземане на вода, които са в лошо състояние, не се ползват за водоподаване към двете хижи, установиха от Басейнова дирекция. Проверката обаче няма да приключи с това.

Според общината има помещение, което е захранено с вода и е с работеща тоалетна. А битово-фекалните отпадъци са отвеждани в дере, на 5 метра от Мусаленското езеро. 

Докато текат проверките, тече и процедура за искане на разрешение за водоснабдяване на двете хижи от Алеково езеро. Решение все още няма. През 2018 г. има и отказ за заустване на отпадъчни води от хижите, защото зоните са защитени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Държавата е инвестирала изключително много пари чрез Българския туристически съюз. Само между 2007 г. и 2010 г. те са 3,9 милиона лева от държавния бюджет, за да могат да се възстановят хижите”, коментира Тома Белев от Асоциация на парковете.

По думите му основният проблем е, че винаги се действа „на парче” – иска се разрешение за възстановяване на хижата, без да се мисли откъде ще дойде водата.

Белев не изключи да се появи пречиствателна станция на Мусала, но въпросът е къде ще отидат отпадните води. Според него има замърсяване на езерата заради хилядите хора, които се качват в планината.

„Ако инвеститорът в лицето на Българския туристически съюз и МОСВ решат и подложат цялата инициатива на екологична оценка, смятам, че може да се намери решение”, заяви Тома Белев.