Хиляди умрели риби изплуваха в река Черна в Смолян. Рибар е подал сигнал на тел. 112.

„В реката плуват всякакви фекални отпадъци, но това не е от вчера, а от доста отдавна, но преди два дни сме подали първи сигнали. Получихме сигнал от наш колега, който беше на реката да лови риба, че общо взето цялата популация на балканска пъстърва в участъка от ВЕЦ-а в Устово е тотално избита“, каза Христо Перков от сдружение „Олимпик“.

Той подчерта, че всяка седмица се правят обходи за бракониери.

„Успяхме да направим така, че реката да влезе в режим 2020 г. „хвани-пусни“, което значи, че всяка балканска пъстърва от тунела на „Герзовица“ до вливането на „Тикелско дере“ трябва да се пуска обратно. Днес видяхме, че е имало резултата, но за съжаление всичко това, което сме правили последните 5 години днес свърши“, добави Перков.

Жители в близост до реката казват, че усещат неприятна миризма.

„Много неприятна ситуация, която не се е случвала досега в нашия град. Сутринта бяхме на място заедно със служители на РИОСВ и с полицията. Взеха се проби от водата, изследва се поречието на реката и когато се установи причината общината ще вземе мерки“, заяви кметът на община Смолян Николай Мелемов.

„След получения сигнал в 8 часа с поне четирима души колеги бяхме на място. Ще има наказани с най-строга санкция. Ще се създаде възможност и за последващо зарибяване. Миризма на битови фекални води. Установи се доста сериозно нерегламентирано заустване на канализационния колектор директно в река Черна“, каза директорът на РИОСВ-Смолян Екатерина Гаджева.