Стадо крави се отрови след водопой на река Марица в началото на седмицата. Причината е замърсяване по долното течение на реката. 48 населени места останаха без вода за три дни. Още вчера обаче стана ясно, че водозахранването е напълно възстановено.

За замърсяването на водата се разбира след като цялото стадо на Стоян Господинов загива. Първоначалните данни от аутопсията на животните, направена от съдебен лекар, показват, че става въпрос за фосфорни органични съединения.

Помпените станции по поречието на Марица бяха спрени, докато се установят причините за замърсяването.

“Става въпрос вероятно за авария. Вследствие на тази авария са затворени 30 броя кладенци, които са разположени по поречието на реката от страна на десния бряг”, коментира здравният министър Костадин Ангелов.

Екип от прокурори разследва водата в Марица край Димитровград. Според предварителните данни на държавното обвинение загиналите крави са отровени. Причинителят на замърсяването все още не е категорчино ясен, въпреки че в колекторът за отпадни води на торов завод бяха открити нитрати и нитрити - 360 пъти над нормата.

''В момента тече чиста вода има и процесуални-следствени действия, които се провеждат на територията на предприятието, което е възможен замърсител. Там също са взимани проби, постоянно тече вода”, обясни екоминистърът Емил Димитров.

Институциите признаха, че ако не е бил инцидентът с кравите, е нямало да се разбере за замърсяването във водите. А във фермата на семейство Господинови единствените останали животни са една крава и две кончета.

"Няма стадо, няма работа, няма ставане в 4 ч., няма прибиране в 18 ч., доене, няма вече Петьо, Иван, Галя, Ана…”, сподели Господинов.

От Държавен фонд ''Земеделие'' обещаха финансово обезщетение за собственика на кравите.