Комисията за защита на конкуренцията не е орган за борба срещу спекулата, не е и ценови орган. Това каза зам.-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев.

Той добави, че тя въздейства срещу картелните споразумения.

„Фактически управляващите се опитват да обяснят нарастването на цените на горивата на олиото чрез бездействието на комисията за защита на конкуренцията. КЗК не е орган за борба срещу спекулата. След като се появи това рязко повишаване на горивата, Комисия за защита на конкуренцията, използвайки своя инструментариум, започна проверка“, заяви още Кюмюрджиев.

Той добави, че ценообразуването е сложен процес.

„Ние не можем да изберем това. „Лукойл Нефтохим“ има система за получаване на доставки и дистрибуция на тези доставки. В момента ние извършваме пазарен анализ и събираме информация от всички вносители на горива и производители. Ние ще направим извод, ще преценим налице ли е съгласувана практика между икономическите оператор по фиксиране на ценния“, обясни зам.-председателят на КЗК.

Той обясни, че цената на олиото расте заради войната в Украйна и повишения интерес за износ.

„Когато производителят има възможност да изнесе на по-висока цена, той го прави, защото това е пазарната икономика. Тя се диктува от търсенето и предлагането, когато имат и търсене, цените се повишава. Това е А и Б на пазарната икономика“, каза Кюмюрджиев.

Вижте целия разговор във видеото.