"Летовниците могат свободно да разполагат плажни принадлежности - чадъри, шезлонги и шатри на територията на свободните зони на плажовете".

Това заяви инспекторът от Министерството на туризма Емил Чолаков след предизвикана проверка заради репортаж на bTV, който показа как концесионерът на плаж "Смокиня" опитва да регулира поставянето на шатри и дори употребата на хладилни чанти в свободната зона, като оправдава това с мерките срещу COVID-19.

"Относно забраните за внасяне на храни, напитки и хладилни чанти - това не е от компетентността на Министерството на туризма. По тези въпроси компетентните органи са БАБХ и РЗИ", каза още Чолаков.

Министерството на здравеопазването също заяви, че ограничение да не се поставят шатри на плажа, което да е наложено от МЗ, няма.

В следващите няколко дни ще бъде направено предписание на концесионера на плажа за премахване на забранителните табели, а той ще трябва да се обоснове на какво основание е въвел това ограничение.

bTV също подаде сигнал на посочения телефон на Министервото на туризма за нарушени права на потребителите, който е обозначен на специални табели на плаж "Смокиня". В телефонен разговор от там заявиха, че не могат да се ангажират със срок за това кога ще бъде премахната спорната табела, но "работят по въпроса".