Рекордни резултати показаха седмокласниците на тазгодишните изпити по български език и литература и математика. Децата се представиха отлично, с най-добър среден успех за последните три години. Оказа се, че има и трима пълни отличници, един от които е възпитаникът на Софийската математическа гимназия Лъчезар Вълев.

„Постигнах го с доста труд и учене. По математика - уча в такова училище, така че със сигурност бях доста добре подготвен. По български обаче не очаквах да се справя толкова добре“, каза седмокласникът.

В студиото на "Тази сутрин" той се срещна с автора на разказа "Череши", който беше текстът за преразказ на Националното външно оценяване тази година - Захари Карабашлиев.

„Още когато ни пуснаха текста за слушане, ми се стори доста труден, имаше сложни описания и беше дълъг, трябваше да се запомнят много неща, но пък си направих план и успях да преразкажа горе-долу всичко“, спомня си Лъчезар.

Авторът е бил изненадан от реакцията на някои родители, според които разказът е бил твърде тежък за седмокласниците.

"Продължаваме да подценяваме своите собствени деца и образованието като цяло. Трябва да имаме повече доверие в тези млади хора, за да могат те да растат. Във всяко нещо, което правиш обаче, е важно да имаш добър учител, така че нашата борба сега е да подобрим нивото на учителите, за да може децата да се справят по-добре, но не и по-лесно", каза Карабашлиев.

Седмокласникът подкрепи твърдението, че в живота на един млад човек трябва да има и трудности, защото "лесното не е интересно".