Мартин Божанов-Нотариуса е бил със сменени лични данни в продължение на две години, като лични документи с фалшивите имена и ЕГН не са му издавани. Това заяви в ексклузивно интервю за bTV директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов.

По думите му основният мотив за убийството на Нотариуса е финансов, а извършителят е действал професионално.

Има ли вече конкретен заподозрян, къде е Петьо Петров - Еврото, отворени ли са телефоните на Алексей Петров? Владислава Тричкова зададе важните въпроси от последните месеци.

Няма как да не започнем от темата за Мартин Божанов-Нотариуса. Имате ли вече насоки, конкретен заподозрян?

Любомир Николов: Естествено по нашите оперативно следствени действия не мога да вляза в конкретика. Но ще се изразя по следния начин имам вътрешно усещане, че скоро неуморният труд на колегите от сектор убийства ще се възнагради с успех.

Говорим ли за вътрешно усещане за заподозрян?

Любомир Николов: Нека зрителите го тълкуват както искат.

Ясен ли е вече основния мотив за убийството?

Любомир Николов: Мотиви спрямо това лице със спорна репутация има много, но действително имаме основен мотив, по който работим и мисля, че той ще се окаже коректен. По-скоро е финансов мотив.

Имате ли идея извършителят дали е бил сам и как се е оттеглил от мястото на убийството?

Любомир Николов: Пак ще ви помоля да не влизаме в конкретика, но в общи линии изстрелите, които са произведени, са три и считам, че са произведени от един човек с едно оръжие. Това показва и експертизата на гилзите.

Знаем, че е бил отвън. Стрелял е през оградата. От трите изстрела един е буквално в главата. Това подсказва ли, че най-вероятно говорим за професионалист? 

Любомир Николов: Да, действително изстрелите са произведени от 10-12 метра. Убийството е станало веднага след паркиране на лекия автомобил на паркомясто, което обикновено е използвал. В момента на убийството е получил точен професионален изстрел в задната част на тила.

Има ли свидетели?

Любомир Николов: Свидетели установяваме и към настоящия момент. От това, което установихме в първоначалните огледи, е, че е имало доста лица, преминавайки в близост, но за жалост те не са могли да го видят и не са подали своевременен сигнал, за да можем да създадем организация и да установим извършителя по горещи следи.

Отворени ли са вече телефоните на Божанов?

Любомир Николов: Телефоните на Божанов са назначени за експертиза. Това е работа на СГП. Предполагам, че скоро ще имаме резултати.

Колко телефона са дадени?

Любомир Николов: Два телефона сме дали за изследване, които са били в негово владение в близките 6 месеца – заговори се, че е имал повече и различни номера. В хода на претърсване на жилището и автомобила установихме само два телефона, които той е използвал последните шест месеца. Предстои да бъдат отключени и да бъде анализарано всичко, включително телефонните разговори в тях.

Понеже сте разпитали и жена му - тя казва ли той да се е притеснявал, да е бил заплашван?

Любомир Николов: Странното е, че по никакъв начин той не е сигнализирал за притеснения. Маршрутът му е бил обичаен. Поведението му е било доста спокойно въз основа, на което ние не можем да кажем, че той е имал някакви притеснения за живота си.

След убийството излязоха много детайли, които пораждат и много въпроси. Например – бил ли е той сътрудник на МВР?

Любомир Николов: По досъдебното производство са взети всички материали, които се намират в СДВР, било то явни и секретни, и на подобни въпроси следва в последствие да отговори прокуратурата.

И в другите страни МВР работи с подобни сътрудници. Какъв е техният профил и профилът на Божанов влиза ли в тази категория?

Любомир Николов: Считам, че сътрудниците на МВР трябва да са богати на информация и да бъдат правилно внедрени в престъпни структури, откъдето да черпят информация оперативна. Профилът на Божанов отговаря до някаква степен на такъв човек, но когато получим категорична информация, че това лице извършва престъпна дейност следва веднага да бъде преустановена работата ни с него.

Вие получавали ли сте подобни сигнали за него?

Любомир Николов: В СДВР сме получили общо 17 преписки и досъдебни производства, касаещи Божанов. Четири са досъдебни като по три от тях той е пострадал. И един е обвинен като извършител на измама. Отделно от това има 13 преписки, осем от които са срещу него, останалите са от него спрямо конкретни лица.

За какъв период?

Любомир Николов: От 2008 г. до настоящия момент.  

Имотните измами влизат ли там?

Любомир Николов: Досъдебното от 2010 г. е за съмнение за имотна измама. Повечето преписки, които касаят евентуално нарушение от Божанов, са за самоуправство и те са подадени от негови съседи. Самоуправство е действие, в което без правно основание използваш или владееш даден имот временно. Тези сигнали са около 3-4. Нито една от тези преписки не е довела до осъдителна присъда.

Разбрахме и за смяната на името и ЕГН. Защо, как и кога е направено? 

Любомир Николов: Има период от 1997 до 1999 г., когато служител на ЕСГРАОН по неустановена причина е подал данни, с които Мартин Ангелов Божанов е бил Мартин Ангелов Ангелов и са променени последните 5 цифри от неговото ЕГН. Никога не е имал документ за самоличност с променено име и фамилия.

А през тези години имате ли информация дали е извършвал незаконни неща?

Любомир Николов: Извършваме справка, включително и за кредити и се стремим да установим дали е използвал тези некоректни данни за нещо.

Да поговорим за SS клуб. Появиха се снимки и заговориха от АКФ, че през годините там е имало полицейски коли и дори казаха, че са подавали сигнали, и журналисти са питали защо е това полицейско присъствие там. Имате ли отговор?

Любомир Николов: Мога да кажа, че сме извършили проверка и установяваме, че тези автомобили, които са заснети от това сателитно наблюдение, са били собственост на фирма на господин Божанов, която после е прехвърлена на негов сътрудник. Тези автомобили са Opel Astra и Opel Vectra син и бял цвят. Същите каквито има МВР. И може би от там идва объркването. Не изключвам вероятността полицейски автомобили да са паркирали там, но към този момент нямаме такива данни.

Имате ли данни някога той да е бил пазен от полицията?

Любомир Николов: Към настоящия момент нямаме подобни данни.

Петьо Петров-Еврото - заговори се дали са работили заедно, дали са се скарали. Знаете ли дали е жив, първо, и къде е?

Любомир Николов: Нямам данни да е починал. Считаме го за жив. Обявен е за издирване от 31.05.2023 г. и нашите екипи го търсят постоянно. По мои данни не се намира в България повече информация не следва да давам. В близка на нас страна, според мен.

Някои от свидетелските показания свързват ли ги двамата – Еврото и Нотариуса?

Любомир Николов: Не, там има едно свързващо звено и това е бившата съпруга на Еврото – Любена, която е била близка приятелка на починалия Божанов. Според мен може би и бизнес партньор. Разпитана е.

Алексей Петров. Там има ли развитие, минаха месеци?

Любомир Николов: Там фактите и документите набъбват. Продължаваме да разпитваме хора и да назначаваме експертизи и се надявам и там да имаме напредък след време. Не мога да говоря за заподозрян. Несъмнено става въпрос за професионално изпълнение.

Телефоните успяха ли да ги отворят?

Любомир Николов: Нямам данни да сме получили файловете.

За убийството на Пейо Пеев и какво се знае за него - гледайте повече във видеото.