ЦИК обработва книжата на секционните избирателни комисии. Последните данни показват, че в 51-ото Народно събрание ще има 9 партии и коалиции.

В нощта след вота резултатите показваха 8-партиен парламент, като последната партия над чертата беше новата за парламента партия МЕЧ.

Но при над 90% обработени протоколи от ЦИК тази сутрин и партия „Величие“ прескочи 4-процентраната бариера.

Изборните резултати в предаването „Тази сутрин“ коментираха Геновева Петрова  от „Алфа рисърч“ и Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“. Това са двете социологически агенции, с които bTV работи.

 

„За броя на партиите в парламента трябва да изчакаме преброяването и на последните протоколи. Една от фармации – „Величие“, наистина е на границата. Тя би могла и да остане, и да отпадне“, предупреди Петрова.

„При влизането на „Величие“ в парламента, ГЕРБ-СДС биха изгубили 4 мандата. Останалите формации ще изгубят по 1-2 мандата“, изчисли Живков.

По думите му една политическа формация в повече прави формулата за сформиране на правителство по-сложна.

По думите на Геновева Петрова влизането и на МЕЧ, и на „Величие“ в 51-вото Народното събрание ще намали тежестта на „Възраждане“ – от гледна точка на вота, който стои зад тези формации.

„По общо погледнато, ако включим и тези две политически партии, 35% е сегментът на русофилските партии“, допълни Добромир Живков.

Гледайте целия разговор във видеото!

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK