За по-малко от два месеца църквата „Св. Димитър“ в Бобошево става обект на няколко кражби. Охранителните камери са заснели действията на извършителя. 

Снимка: bTV

Храмът се поддържа от няколко мъже и жени, които се опитват да го възродят, тъй като не е действащ. Първата кражба на даренията е установена преди около месец.

„Забелязана е колата, номерът е известен, но мисля, че не е подаден сигнал до полицията. Мислехме, че е случайно и няма да се повтори, но за съжаление отново се получи. Вторият път е преди 2-3 дни, отново същия извършител“, разказва Ирина Богданова. 

Снимка: bTV

В църквата са поставени камери, които са заснели жената, която краде. Не е ясно точно колко средства за изчезнали, но за хората те са изключително важни. 

„Не става дума само за материалното, става дума за кражба от духовността, от наследството. Жалба официално ще се пусне, но може би трябва да се променят законите. Кражбата си е кражба, дали е 100, или 200 лева, да има някакво наказание“, казва Анета Лъвджийска. 

Бобошево е наричано малкият Йерусалим заради многобройните църкви и параклиси, носещи имената на различни светци. Храмът „Св. Димитър“ е построен през Х век и е на няколко километра от града. Историята разказва, че именно там се е замонашил Свети Иван Рилски.

След репортажа на bTV от Областната дирекция на МВР в Кюстендил се самозериха и започва полицейска проверка.