Опит за кражба от храм. Млад мъж взима ценни вещи от столична църква, но благодарение на видеонаблюдението отецът вижда нарушителя и след гонитба го залавя.

За 17 години работа в храма "Преображение Господне" отец Василий казва, че подобни набези не са изключение.

На кадрите от камерите се вижда млад мъж, който влиза в църквата по обяд, купува си свещ и се моли, след което се насочва към иконата на "Света Богородица".

„Аз дойдох до олтара, за да взема нещо и чух как потропна стъклото на иконата. Попитах го какво прави, бях още далеч. Той каза, че при поклонението се е закачил. В момента, в който доближих, видях, че липсва един от синджирите, на който има закачени много дарения – накити от боголюбиви хора“, разказа отецът.

Мъжът хуква, а след него и отец Василий.

„Успях да го настигна, съборих го на земята, от него изпадаха голяма част от нещата, които беше успял да грабне. В едната си ръка имаше клещи, с които беше счупил катинара“, разказва още отецът.

Кристиян Стойчев става свидетел на случилото се.

„Изтичах да видя с какво мога да помогна и видях, че отецът вече го беше натиснал доста добре и се беше обадил на органите на реда. Най-комичното беше, че самият заподозрян беше като пинята - като го бутнеш и от него изпадаха различни пръстени, накити, които беше задигнал от църквата“, разказва Кристиян.

Мъжът е задържан от полицията за 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.