Двойно повече заявления за гласуване в чужбина са получени на сайта на ЦИК, отчетоха от изборната администрация. Има готовност за разкриване на 430 секции - това са 60 повече от предишните парламентарни избори.

Общо подадените заявления са над 80 хиляди. Като най-много са те от Турция, Великобритания и Германия. 

Снимка: btvnovinite.bg

За да се разкрие избирателна секция за нашите сънародници извън дипломатическите представителства, трябва поне 60 души да я поискат. И макар това да не изглежда висок праг, на много места за сънародниците ни организацията е трудна. 

За първи път от девет години за предстоящия парламентарен вот ще бъде разкрита секция в германския град Бон. Един от двигателите за нейното откриване е българинът Мирон Миронов, който разказа в „Тази сутрин“ как нашите сънародници са успели да го постигнат. 

„Не беше лесно, но когато сме единни и задружни, показваме, че можем да постигнем много“, казва  Мирон, който се определя като „само един от много доброволци зад граница, чиято идея е да информираме българските граждани“. 

За разкриването на секцията са се подписали 177 българи. В района на Бон, по думите на Мирон, живеят 2700 наши сънародници. 

Вариантите за гласуване преди това за тях са били в Кьолн и в консулството ни във Франкфурт на Майн. 

Сега те ще бъдат улеснени да дадат своя глас, което е още по-важно предвид пандемията с коронавирус, тъй като ще се избегне пътуване до други градове и струпване на големи опашки. 

„Мястото, което ни е предоставила общината, е много удобно“, казва Мирон. 

Изборната секция се намира в „Шмидтхале“, на „Шмидт щрасе“ 17. 

„Очаквам висока избирателна активност. Защото ни пука за България и сме част от общото цяло, и сме незаобиколим фактор“, казва Мирон. 

Нашият сънародник отбелязва, че е привърженик на гласуването по пощата, което е добро решение не само за българите зад граница, но и за хората с увреждания и по-възрастните. Освен това при този тип гласуване, според него, ще намалеят сбърканите бюлетини, тъй като няма да има напрежение и бързане, каквито са характерни при гласуване на място в изборна секция.