По последни данни 360 000 българи живеят в Германия. Там са подадени и рекорден брой заявления за отваряне на изборни секции.

В Дортмунд живеят много българи. Зала в хотел в града ще се превърне в изборна секция, ако получим зелена светлина за провеждане на гласуването от германските власти. 

Снимка: btvnovinite.bg

За да няма струпване на хора, от българската общност в Дортмунд са резервирали пространство, в което гласуващите, които не са подали електронно заявление, да попълнят декларация. И помещение, в което всеки да пусне своята бюлетина, но под изрично условие.

"В едно помещение не може да присъства повече от един човек на 10 квадратни метра. Нашата зала е само 70 квадратни метра и според изискванията нямаме право да присъстваме повече от седем човека в тази зала", обяснява Мила Христова доброволец и координатор в изборната секция в Дортмунд.

Снимка: btvnovinite.bg

Мила организира избори за четвърти път, но за първи ще трябва да бъде с маска и ръкавици. Апелът ѝ към гласуващите е да спазват мерките, за не бъдат затворени от германските власти преди края на изборния ден.

Организацията в Германия се крепи на труда на стотици доброволци.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако Германия позволи провеждането на избори извън 9-те дипломатически представителства, разходите ще бъдат поети от българската държава.

На изборите за Европейски парламент през 2019 г. българите в Германия можеха да гласуват в 24 секции в 21 града.