Емоции и страсти след съобщението за разформироването на Националният оперативен щаб (НОЩ). Темата превзе пленарната зала в Народното събрание, но и стана водеща в коментарите на потребителите в социалните мрежи.

Снимка: bTV

Щабът бе създаден през миналия февруари и бе съставен от:

  • Ген.-майор. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник ВМА,
  • Полк. доц. д-р Димо Димов от ВМА,
  • Проф. д-р Тодор Кантарджиев, дир. на НЦЗПБ,
  • Доц. д-р Ангел Кунчев, гл. държавен здравен инспектор,
  • Гл. комисар Георги Арабаджиев, зам.-главен секретар МВР,
  • Гл. комисар Светлан Кичиков, дир. на "Гранична полиция",
  • Бойко Христов, „Управление на кризи", МВР.

Снимка: bTV

Заповедта за разпускане на Щаба е подписана още на 26 февруари, а за това решение се разбра едва преди дни.

Снимка: bTV

Дейността на НОЩ бе да организира, координира и наблюдава действията на компетентните органи срещу COVID-19, да събира, обобщава и анализира данни, да информира медиите и обществеността, както и да предоставя информация на премиера и министрите за предприетите мерки.

Снимка: bTV

„Мотивите на здравния министър, че следващото правителство трябва да си избере щаб, са верни само че те трябваше да се прилагат и в други направления", коментира д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Снимка: bTV

Според нея причините за прекратяване на дейността не са тези, които бяха декларирани и вероятно идеята е била да се създаде хаос и отговорността да бъде на други, а не на управляващите.

„Абсолютно съм съгласен, че щабът не трябва да бъде разформирован, защото си имаме и премиер, и правителство, които до съставянето на ново такова, ще трябва да оперират, защото все още имаме епидемиологична обстановка“, допълни д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и част от НОЩ.

Снимка: bTV

Според него в щаба има доста хора, чиито ресори са различни от медицината, но проблемът с COVID-19 касае всички не само здравната система.

„Щабът е експертен орган, политически решения се вземат от правителството. Друг е въпросът доколко те не бяха внушавани на щаба. Това е големият проблем“, каза д-р Виткова.

Според д-р Брънзалов мерките са били въвеждани единствено и само за да има по-малка заболеваемост в страната.

„Епидемията, която и да е тя, има своите особености, нищо грешно и страшно няма да има някакъв експертен орган. Дали той е действал правилно, дали неговите мнения са били зачитани от политици, това е друг проблем“, допълни д-р Виктова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!