Темата за съветските паметници отново е на дневен ред и в България, след като група общественици подеха инициатива за премахването на паметника на Съветската армия в центъра на София. 

Заслужават ли място и поддръжка съветските военни паметници в съвременната градска среда – темата дискутираха в „Тази сутрин“ журналистът и историк Горан Благоев, който е част от новосформираната инициативна група за премахването, както и Симеон Симеонов – председател на Отечествен съюз.

Според Благоев темата е нерешен въпрос с 30-годишна давност. По думите му е крайно време всички политически партии да заемат позиция по казуса.

„От април 1993 г. Столичният общински съвет има решение за демонтажа, правителството на Беров спира демонтажа. Правете сметка – от 1993 г. насам колко години са. Крайно време е, след като декларативно изпратихме комунизма в историята, неговите паметници също да отидат там – в музеите“, заяви журналистът и допълни, че те настояват за демонтаж, а не за унищожаване. 

Симеонов посочи, че подобен демонтаж не е необходим, защото нищо ново не се е случило през последните години или дни, за да се коментира отново темата. 

„Това е едно претопляне на една стара манджа, към която се прибавят и едни нови политически субекти и техни представители в една предизборна обстановка. Няма нищо нито в международните отношения, нито във вътрешнополитическата и обществена среда, нито в правната уредба, нито в градоустройствения статут, който да предизвиква необходимостта за това“, обясни председателят на Отечествен съюз.