Трябва ли България да даде „зелена светлина“ на Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС? Дискусия на тази тема водиха в студиото на „Тази сутрин“ журналистът Любчо Нешков и Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейски съвет за външна политика.

Според Чернева, за да се промени българската позиция ще са необходими още срещи между София и Скопие. По думите ѝ българо-македонските отношения са в най-лошата си форма изобщо.

„Смяната на тона е първата задача и пред двете страни, ако искат да има диалог. Не може двама души да говорят, ако те се отнасят един към друг с неприязън, ако взаимно се обвиняват в лъжа и т.н. Идеята е, че през конструктивен диалог, чрез малки стъпки, постепенно да се променят тези отношения“, коментира Чернева.

Нешков посочи, че България е страната, която най-силно държи Северна Македония да се присъедини към ЕС. Според него по този въпрос страната ни е правила стратегически грешки.

„Когато един министър, занимаващ се с двустранни отношения, той поглежда стокообмена – 2017 г., пикът на Груевски, с нищо не се различава от 2020 г. Първите три месеца на 2021 г., при които би трябвало да има пик, защото имаше пандемия и всичко беше затворено, те са там, където са били по време на пандемията“, посочи журналистът.

Относно посещението на македонския премиер Зоран Заев в София, Нешков каза: „Езикът на омразата в Северна Македония е институционален. Водещите политици в страната започват със следните думи: „Не си даваме езика, идентичността и нацията. Господи! Никой не иска да ви отнеме идентичността и това, което вие искате да бъдете“.

Чернева уточни, че позицията, която е заела страната ни е изключително трудна, а българската дипломация е поставена в ъгъла. „Видяхме това и по преговорите за евробюджета, сега ще видим по Плана за възстановяване. България непрекъснато търпи загуби от това, че нейния глас все по-малко може да се чуе“, допълни тя.

Според Чернева, ако страната ни беше работила по-активно по Договора за добросъседство със Северна Македония от 2017 г., нямаше да се стигне до нуждата от вето.  

Цялата дискусия вижте във видеото!