През последните месеци Заев натрупа доста негативи в отношенията с със Северна Македония, защото обиколи като цветарка всички европейски столици да създава фронтове срещу България, да търси посредничество в нашия диалог. Всички му казваха: „Оправете си двустранно отношенията, седнете на масата и разговаряйте“.

Това каза в студиото на „Тази сутрин“ журналистът Коста Филипов.

Той допълни, че македонският премиер се опитал няколко пъти вербално да отправи обидни думи към българската държава, народ и история.  

„Подписването на договора за добросъседство през 2017 г. беше много важна стъпка. България тогава трябваше да изпълни една геополитическа задача и да отвори пътя на Република С. Македония към европейската интеграция“, каза още Филипов.

Според него и от страна на Бойко Борисов, и на Зоран Заев срещата помежду им вчера е била крайно непремерена стъпка, защото Заев е искал да покажа, че човекът, в който вижда основния партньор, с който може да работи и е работил досега, е бившият български премиер.  

„От вчерашното посещение резултат има дотолкова, колкото Зоран Заев се видя със служебния премиер, с президента, имаше опит да се създаде пример за една нова атмосфера в отношенията“, обясни журналистът.