Според политолога и преподавател в Софийския университет Стойчо Стойчев машинният вот няма да доведе до покачване на доверието в изборния процес.

На противоположното мнение е Слави Василев, който предрича, че то ще ограничи манипулирания вот, който се случвал с хартиените бюлетини.

Подготовката на предсрочните избори е в своята активна фаза. От ЦИК продължават с експерименталното гласуване. При разбивката по пол се оказва, че жените боравят по-бързо с устройствата и гласуват с 19 секунди по-бързо от мъжете.

Образованието също оказва влияние - хората с висше образование гласуват средно около 57 секунди, докато на онези със средно образование им отнема средно минута и 9 секунди. Резултатите показват и по-бърз вот в младата възрастова група.

"Ако машините доведат до увеличаване на доверието на избирателите в изборния процес, България ще бъде прецедент на фона на целия останал свят. Практиката в машинното гласуване, обобщена от различни международни организации и Европейската за сигурност и сътрудничество, казва, че в системи като нашата, в която и без това е ниско доверието в изборния процес, въвеждането на технологии допълнително подкопава доверието и усещане за манипулация се увеличава“, смята политологът Стойчо Стойчев.

Слави Василев обясни, че проблем с попълване на протоколи в края на деня ще е решен, а машината ще дава обобщените данни и те много трудно ще могат да се преправят, което ще върне доверието в избирателите.

„Бележка се дава на всеки гласувал, остава в урната. Не може да се преправи и не може да стане невалидна бюлетината. Предвиждат се хартиени бюлетини, каквото и да се случи с машините. Изборният ден ще е проведен“, коментира Василев по повод спора на доставчика с държавата и предположи, че става дума за повече пари, искани от „Сиела Норма“.