През уикенда в различни части на света се проведоха протести срещу карантинните мерки и ваксините. Според демонстрантите налагането на изисквания като носенето на маска нарушава правата им. Битката с COVID-19 обаче не завършила, а на преден план излизат въпросите кои от правилата да останат, кои действително свършиха работа и най-вече трябва ли да свалим маските след ваксиниране.

„Маските на закрито в САЩ за ваксинираните граждани падат, защото тяхната Национална агенция по изследване ефективността на предпазните средства изследва 92 вида маски от различен вид и доказа, че те не предпазват с изключение на FFP2, която има 95% защита, останалите имат под 30% защита“, смята д-р Антония Първанова, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването.

Според д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, пък в социална среда носенето на маски изигра сериозна роля.

„Първо те единствено действат, когато има масово разпространение на дадено заболяване, т.е. сега вече, когато пикът на заболяването е минал, маските нямат такова значение“, допълни той.

По думите на Хасърждиев маската не може да се носи от всеки, защото има заболявания, при които това е противопоказно, но здравите пък трябва да проявят толерантност и да носят предпазното средство.

Според Първанова най-голяма тежест при COVID-19 има поведението на хората, които са заразени и неспазването на карантината.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото.