В момента най-разпространени са текстилните и медицинските маски за предпазване от вируса. Няколко държави обаче обмислят да ги заменят с по-висок клас – така наречените FFP2 маски. Те, за разлика от обикновените, филтрират минимум 94% от аерозолите.

Четири страни – Австрия, Германия, Франция и Великобритания въведоха изисквания или препоръки за носене на маските FFP2.

Снимка: bTV

В Германия канцлерът Ангела Меркел препоръча в обществения транспорт и магазините да се влиза с маските с по-висока защита. Бавария вече ги направи задължителни.

От понеделник Австрия също въвежда FFP2 маските за еднократна употреба в обществения транспорт и магазините. Така става първата европейска страна, в която носенето им ще е изцяло задължително. Подобни мерки подготвят също Франция и Великобритания, но засега само с препоръки.

Снимка: bTV

Платнени и хирургически. Цветни и памучни, с клапан или с висока защита. Рабнообразието от маски на пазара у нас е огромно. Търсенето също.

Снимка: bTV

Всеки четвърти клиент в аптеката на Мая Илиева влиза за маска.

“Хората мисля за превенция, да се предпазват. Вече шитите маски по-малко се търсят въпреки, че са им по-удобни. Можели да дишат“, казва Мая Попова  - магистър-фармацевт.

Цената често определя избора - разказва фармацевтката.

В момента хирургически еднократни маски се продават за около 40 стотинки. А тези с висока степен на защита FFP2 маски са между 2 и 6 лева.

Обяснението на учените е ,че когато използваме маска с най-висока степен  на защитата, предпазваме не само себе си, но и околните.

Снимка: bTV

За някои пенсионери цените са високи. Затова си шият маските сами.

Според международни експерти при новия вирусен вариант текстилните маски не са достатъчно ефективни. Наши учени смятат , че не трябва да се забранява правото на избор каква маска да носим.

Снимка: bTV
„Ако отивате за няколко часа някъде, а дори възрастните  хора могат да си я сложат за няколко часа навънка, няма да се срещат с други. Не е нужда да купуват от тези скъпите, ако отиват в болницата при GP, той знае, че там може да има хора, които са заразени. Тогава той не трябва да отиде с обикновена маска“, обясни проф. Павлина Долашка  - Институт по органична химия на БАН.

Снимка: bTV

У нас маските на закрито са задължителни. А когато сме навън, условието е да покрием носа и устата при струпване на хора и невъзможност за дистанция.

Според адвоката по медицинско право заповедта трябва да се прецизира. 
„Аз съм се натъквала на абсурдната ситуация пред входа на магазин човек да си увие дълго парче тоалетна хартия около устата и да влезе в магазин“, казва Мария Шаркова адвокат по медицинско право.

От здравното министерство завиха, че на този етап промени не се обсъждат.