„Вярвам, че тричленният състав от съдии ще отсъдят „виновен“ за Йоан Матев. Не само ние като близки на Гого, а всички запознати с този случай разчитат да се даде един сигнал в обществото, че истинската промяна всече се случва“.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ Илиян Георгиев, вуйчо на убития на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина 15-годишен Георги Игнатов.

През март 2021 г. подсъдимият за убийството Йоан Матев беше оправдан. Решението не е единодушно. Според мотивите трима от съдебния състав не приемат, че именно Йоан Матев е убил Георги.

От косвените доказателства се установява, че той е бил на мястото на убийството. Липсват обаче доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството.

Председателят на съдебния състав и един от заседателите виждат доказателства.

„Запознах се по-подробно с мотивите на съда. Оказва се всъщност, че мнозинството приема, че Йоан Матев е извършителят, но съвсем мъничко не им достига да са абсолютно на 100% убедени. Науката не е 100% убедена в каквото и да е, а тя е най-точното нещо. За мен нещата трябва да бъдат ускорени и възможно най-бързо да премине новия процес. Абсурдно е да си мисли за каквато и да било различна присъда от „виновен“ за Йона Матев“, коментира вуйчото на Георги.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!