Оправдаха Йоан Матев за убийството в Борисовата градина. Според съдебния състав той не е виновен за смъртта на непълнолетния Георги Игнатов на 2 юни 2015 г.

Снимка: Ладислав Цветков

Съдиите не са убедени, че Йоан Матев е държал в ръцете си ножа, с който обвинението твърди, че е извършено убийството, но пък е единодушен, че камерите са го заснели на мястото на убийството. Оказа се, че има и една изготвена експертиза, а авторът й после не е извикан в съда да я защити.

След решение на съдиите с 3 на 2 гласа и с мълчание - така си тръгна Йоан Матев от делото за убийството на Георги Игнатов на първа инстанция.

На заседанието Матев за първи път изрази съболезнования към семейството на Георги Игнатов и помоли съда да го оправдае, защото „не е участвал в тази трагедия“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Чакаме втора инстанция, не може да се коментира съдебен акт, който е постановен, чухте доводите на прокуратурата, чухте на защитата, това е решил съдът“, заяви адвокатът му Ина Лулчева.

Семейството на Георги Игнатов ще обжалва съдебното решение.

„Аз лично считам, че по делото са събрани достатъчен обем от косвени доказателства, които сочат, че именно Йоан Матев е лицето, което е държало ножа и което е нанесло удара“, заяви  Станислава Каракушева, адвокат на семейството на Георги Игнатов.

Държавното обвинение също си тръгна мълчаливо, но след това стана ясно, че ще обжалва присъдата.

"Намирам, че има всички основания присъдата да бъде отменена и подсъдимият да бъде признат за виновен", зави говорителят на СГП Антоанета Панчева. 

Снимка: Ладислав Цветков

Експертът Тодор Тодоров ще запомни делото с изготвената от него съдебно-психологическа експертиза, която обаче после той не е поканен да защити в съдебна зала.

„Беше абсолютно категорично и сигурно, че Йоан Матев е лицето, извършило това тежко престъпление. Един път се свързаха с мен беше може би преди година, когато ми казаха, че ще има дело и трябва да се явя, след което се обадиха, че делото се отлага и оттам насетне повече никой не ме е търсил“, заяви Тодоров.

Мнозинството на съда днес не прие, че Йоан Матев е държал ножа, до който полицаите бяха заведени от брат му. Марсел Матев даже даде показания, че Йоан му е разказал всичко, но после се отказа от тях.

Единственото нещо, за което съдът  беше единодушен са едни 22 секунди. Това е времето между два телефонни разговора, които показват, че Йоан е бил на мястото на убийството на 2 юни 2015 г. И онези 36 метра, в които едно момче попада в обхвата на камера, която според съда показва, че това е точно Йоан Матев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!