Йоан Матев не е виновен за убийството на непълнолетния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., реши Софийският градски съд. С това знаковото дело приключи на първа инстанция.

Беше отхвърлен и частният иска на семейството на жертвата за 400 000 лв.

Съдебният състав смята, че макар и косвено, е доказано, че Матев е заснетият на камерите в района на БНР и е бил на мястото на престъплението в момента на убийството. Председателят Руси Алексиев и един от заседателите са подписали решението с особено мнение и присъдата е взета с 3:2 гласа.

Според мнозинството не е категорично доказано, че Матев е държал ножа, с който е извършено убийството.

Според Алексиев, макар и косвени, доказателства образуват тройна верига, че точно Йоан Матев е държал намерения от полицията нож и той е извършител на убийството.

Полицаите бяха заведени до ножа от брата на Йоан Матев.  Марсел Матев даже даде показания, че Йоан му е разказал всичко, но после се отказа от тях. 

12 години лишаване от свобода при строг режим поиска прокуратурата по време на пледоариите. Според държавното обвинение, макар и на прага на пълнолетието, подсъдимият Йоан Матев е разбирал какво прави, а използването на нож за извършването на деянието показва незачитане на човешкия живот.

Защитата поиска оправдателна присъда с мотива, че не е доказана по никакъв начин връзката на подсъдимия с престъплението.

Снимка: Ладислав Цветков

Последните думи на Матев преди съставът да се оттегли и да вземе решение бяха: "На първо място изказвам искрен и съболезнования на всички близки на Георги Игнатов. Но аз нямам нищо общо с тази трагедия и затова моля да бъда оправдан".

Той вече е с мярка за неотклонение "подписка".

Прокуратурата ще обжалва.

"Намирам, че има всички основания присъдата да бъде отменена и подсъдимият да бъде признат за виновен", зави говорителят на СГП Антоанета Панчева.