Показанията на психолог от МВР се оказват ключови по делото за убийството в Борисовата градина. Това става ясно от публикуваните от съда мотиви по процеса. През март 2021 г. подсъдимият Йоан Матев беше оправдан за смъртта на Георги Игнатов.

Почти една година отне на съда да изготви мотивите, с които обяви Матев за невинен по делото за убийството на 15-годишния Георги.

Решението не е единодушно. Според мотивите трима от съдебния състав не приемат, че именно Йоан Матев е убил Георги.

„От косвените доказателства се установява, че той е бил на мястото на убийството. Липсват обаче доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството“ се казва в мотивите.

Обратно - председателят на съдебния състав и един от заседателите виждат доказателства. „По делото са събрани достатъчно категорични и убедителни гласни доказателствени средства, въз основа на които може да се направи еднозначен извод, че процесният нож, послужил като средство за извършване на деянието, преди инкриминираната дата е бил притежание на подсъдимия“, посочват те.

По данни на разследващите спорният нож е намерен от брата на Йоан Матев – Марсел. Той отказва да свидетелства срещу брат си. Разпитан обаче е психолог от МВР, който е предал думите на Марсел след разговор с него. „Братът на подсъдимия разказал, че двамата били отишли на тенис тренировка, но подсъдимият казал, че няма да тренира в този ден, а ще се поразходи, след което при завръщането си казал, че е направил глупост, защото наръгал с нож някакво момче, на което искал да вземе парите, а ножът, с който го наръгал изхвърлил в шахта“, казва психологът.

Думите му не са приети като пряко доказателство от мнозинството на съдебния състав. Коментарът на вуйчото на убитото момче: „В България всеки се надява на истинска справедливост, но тя някак си много трудно се случва. Вярвам, че прокуратурата ще протестира и справедливостта ще възтържествува“, казва Илиян Георгиев.

Адвокатът на подсъдимия отказа коментар с мотива, че не е уместно страна по делото да коментира преди то да мине на втора инстанция. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!