Висшият съдебен съвет предлага ново деление на съдебните райони. 36 села и квартали на столицата се прехвърлят към районните съдилища в други градове, извън София. 

Милен Симеонов живее във Владая, Столична община, район "Витоша". Според идеята съдебният му район трябва да стане Перник, а не Софийският районен съд, както е сега. Определя предложението като несериозно.  

Снимка: btvnovinite.bg

Според предложението 36 села и квартали от Столичната община ще преминат в съдебните райони на Костинброд, Елин Пелин, Перник и Самоков. Населените места от район Нови Искър, например, преминат към Районен съд-Костинброд.

Към съда в Елин Пелин се прехвърлят квартал „Враждебна“ и още 14 населени места от районите „Кремиковци“ и „Панчарево“. Две села от Столичната община отиват към съда в Самоков и три към този в Перник. Кметовете на Владая и Мърчаево са против да бъдат прехвърлени към Перник.

Снимка: btvnovinite.bg

„До София имаме градски транспорт, абсолютно цялото административно обслужване е в София, така че аз не виждам нито как ще бъде по-удобно, нито как ще бъде по-рационално“, коментира кметът на Мърчаево Гергин Георгиев.  

Снимка: btvnovinite.bg

Даниела Марчева от Висшия съдебен съвет обясни, че промяната се предлага заради огромната натовареност на софийските съдилища.

„Ефективността на правораздаването е силно повлияна от времето, с което разполага един съдия, за да разгледа едно дело, което във високо натоварените съдилища е невъзможно. Придвижването до тези съдилища ще им отнема по-малко време, отколкото да влязат в София в пиковите часове", поясни Марчева.

Снимка: btvnovinite.bg

В село Герман не са съгласни. Кметът Маргаритка Станкова коментира, че за да отидат до Елин Пелин, който е на 24 км, трябва хората да си купят винетка, ако имат автомобил. Но ако нямат личен транспорт, трябва да сменят няколко автобуса.

Промяната засяга и нотариуси и съдебни изпълнители, които са против. Промяната предстои да бъде разгледана от правосъдното министерство.