Децата в малките населени места да учат присъствено. За това призова премиерът Бойко Борисов. Към него се присъединиха и неправителствени организации. 

Проучване на неправителствена организация сочи, че училищата с до 150 деца могат да се върнат към нормален учебен процес. Родители и учители ги подкрепят. 

В училище “Филип Сакелариевич” в Свищов се обучават 93 деца - от подготвителен до седми клас. 

По сега съществуващите правила за прогимназиалния етап, уроците са присъствени за 11 седмокласници. Те нямат допир с малките ученици и са сами в триетажно крило.

Снимка: btvnovinite.bg

Учениците от 5. и 6. клас все още се обучават онлайн. Класните стаи обаче пустеят. Часовете са онлайн. От 12 шестокласници онлайн, камерите на едва четирима са включени. 

Родителите смятат, че на децата им е трудно и не успяват да се справят с дистанционното обучение. Според други – децата им изостават с материала и тези учебни занятия са половинчати, а по улиците е пълно с деца. 

Даниела Борисова – учител, обясни, че нито един колегите й не е против връщането на децата в класните стаи и също като родителите смятат, че мястото им е в училище.

"Можем да осигурим дистанция, стоите са много голели и за всяко дете има достатъчно пространство", посочи Даниела Борисова. 

Директорът на училището – Емили Иванова, обясни, че има отделни входове за учениците в началния курс и прогимназията и също отбеляза, че учениците трябва да се върнат в клас.

 “И да се дава възможност това решение да се взема на местно ниво, защото всяко училище е различно, условията в него са различни”, допълни директорката. 

Средноаритметично на дете в това училище се падат над 3 квадратни метра, така че формата “лице в лице” е приложима за всички класове.

Според проучване на Център “Амалипе” училището в Свищов не е прецедент.

“Има дори училища с толкова малко дечица, че може едно детенце да бъде само в стая. С такива големи училища и бази, а всъщност с толкова малко деца”, отбелязва Галина Дечева, регионален координатор на центъра. 

Анкетата е обхванала 233 училища. Над 50% от отговорилите са с брой ученици под 150.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!