На фона на предупрежденията от щаба за задаваща се трета вълна, днес е първият присъствен учебен ден за големите ученици. Повече от два месеца те останаха вкъщи, където се обучаваха онлайн.

Сега в клас влизат учениците от 7., 8. и 12. клас. Присъственото обучение е приоритетно за тях, защото им предстоят изпити и матури в края на учебната година. След тях - 5. ,10. и 11. клас, а след още 14 дни: 6., 9. и отново 12. клас. 

Общо 70 хил. ученици и 30 хил. преподаватели днес прекрачиха прага на училищата в страната.

Въведени са и допълнителни мерки за дистанция и в класните стаи. Вече няма да седят по двойки на чиновете. Учениците одобряват нововъведенито – ще имат повече място. Радват се и че отново са в клас.

Снимка: Ладислав Цветков

Всички ученици трябва да носят маски, а не шлемове или шалове. Това обаче е проблем за преподавателите заради учениците със слухови проблеми, за тях – четенето на устните е важен момент.

За да не се засичат в сградата на училището различни випуски, властите предлагат ротация на присъственото и онлайн обучение. Ученици, родители и учители от Добрич обаче не са съгласни с това. Те искат присъствено обучение за всички. Защото общият брой на учениците е малък.

Снимка: Ладислав Цветков

„При тези условия, в които имаме класове по 8,9,10 деца, смятаме че е нелогично и необосновано тези деца да бъдат задържани вкъщи при условия, че днес в други образователни институции близо 200 или 300 деца ще се явят в класните стаи“, каза Маргарита Христова, директор на училище в Добрич.

Според родителите от града училищата са широки и може да се спазва дистанция, а хигиената е на високо ниво. Вариантът учениците в цяла България отново да се върнат у дома обаче остава, предупреди просветният министър Красимир Вълчев, но поясни, че засега това не се налага.

На този етап около 2400 са карантинираните деца и ученици в училища и детски градини у нас.

Според образователните власти няма изоставане по отношение на материала за учениците от 1. до 4. клас. При 5. - 12. клас обаче учителите ще имат доста работа, за да компенсират.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!