Като „средна“ се оценява свободата на словото в България. Всеки четвърти журналист у нас си налага автоцензура, а вътрешният натиск от издатели, редактори и продуценти е по-голям дори от външния (от политици, партийни централи и т.н.).

Шесто изследване на АЕЖ за свободата на словото
Снимка: bTV

Това показват данните от шестото изследване, посветено на свободата на словото у нас, на Асоциацията на европейските журналисти. В него участват общо 204 журналисти и медийни експерти. 

Основният проблем на медиите, който посочват участниците в анкетата, е сливането на икономически и политически интереси. На второ място е недостатъчната подготовка на журналистите - образователна и професионална. 

Шесто изследване на АЕЖ за свободата на словото
Снимка: bTV

44% от участтиците в анкетата оценяват като „средна“ свободата на словото в България.

„Ясно сме свикнали да живеем в нашето така прекрасно красиво и уникално блатце и се чувстваме относително добре", коментира в "Тази сутрин" Илия Вълков, журналист и член на Управителния съвет на АЕЖ.  

По думите му журналистите се чувстват все по-несвободни, несигурни и работят под стрес. Резултатите от изследването показват, че вътрешният натиск върху журналистите е дори по-голям от външния.

Според Илия Вълков това е фактор за увеличаване на автоцензурата и резултатите са налице - всеки четвърти журналист си налага автоцензура. 

Шесто изследване на АЕЖ за свободата на словото
Снимка: bTV

Той очерта като сериозен проблем и изчезването на регионалната журналистика.