Политическият натиск върху журналистите в България се засилва, а разпространението на клевети срещу журналисти и медии е най-честата форма на репресия.

Това показват резултатите от проучване на Асоциацията на европейските журналисти - България, проведено от май до юни тази година. В изследването са участвали над 200 журналисти.

Огромна част от тях признават, че натискът е част от работата на медиите, особено когато тя се върши по правилата на професията и разкрива факти и реалност, неприятни за политически и икономически кръгове в страната ни.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-често за критичните журналисти и медиите се разпространяват клевети или стават обект на административен натиск.

Снимка: btvnovinite.bg

Откроява се и друга притеснителна тенденция - държавни институции да отказват информация или да демонстрират "различно, пренебрежително или арогантно" отношение към критични медии.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 80% от анкетираните журналисти заявяват, че са били обект на подобно отношение "често" или "понякога".

Снимка: btvnovinite.bg

Резултатите от последното проучване остават почти непроменени от 2015 г. насам, констатират от АЕЖ. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България „лоша“ и „много лоша, а „отлична“ – едва 3%. 

Автоцензурата и самоограниченията, които си налагат журналистите в ежедневната си работа, са се превърнали в тревожна, неписана норма. А в извънредни ситуации и периоди на несигурност те стават още по-видими, заключава докладът.

Пандемията силно ограничава свободата на словото, смятат 16,3% от анкетираните, а за малко над 14,4% тя е засилила автоцензурата. Ограниченията не са се отразили само на 22,3% от участниците в анкетата.