Проверка на bTV показа, че все още не е започнало строителството на спасителния за Перник водопровод от София към Перник.

Връзката ще е при село Мало Бучино, където все още не са започнали да копаят за новата тръба. Тя ще е дълга 13,5 км и ще минава само през общински и държавно телени – вероятно под стария Бучински път.

Тръбите са поръчани от Испания и все още се изработват, но изкопните работи ще започнат, преди да са дошли, за да бъдат положени бързо.

Експерти се съмняват, че проектът ще е успешен и ще закара вода до миньорския град. Съмнения има и 87-годишният Иван Бухов, който е хидроинженер, участвал е в изготвянето на схемата за водохващане за каскадата „Белмекен-Сестримо“ в началото на 60-те години като проектант във „Водоканалпроект“.

Инж. Бухов е извикан на заседанието по инфраструктура на Столичния общински съвет. Там са и тримата ресорни министри – Емил Караниколов, Петя Аврамова и Емил Димитров. Политиците търсят експертизата му.

Той е съгласен, че в Рилския водопровод има достатъчно вода за Перник, но в тръбата няма как да има налягане, което да закара 300 литра в секунда до бедстващия град.

Той не вярва също, че обещаните срокове за построяване на тръбата са реалистични.

От „Софийска вода“ заявиха за bTV, че технически е проверена и доказана проводимостта на тръбата между Бояна и Мало Бучино. И 300 литра за Перник могат да бъдат доставени, без това да повлияе на водоподаването в софийските квартали, които използват Рилския водопровод.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!