Връщат картата за движение по една линия в София. Услугата ще е достъпна отново за всички пътници в столичния градски транспорт от 15 март. Ще има ли още нововъведения при пътуването в столицата?

Картата за една линия беше премахната преди около два месеца от СОС, тя беше отново върната. Редица дискусии предизвикаха промените в превозните документи и затова се наложи правилата да бъдат отново преразгледани.

„Това, което следва от 15 март, е връщането на картата за една линия, като тя ще е на старата цената от преди 1 януари 2023 г. – 23 лв. за една линия на наземен транспорт и 35 лв. за метро. Единствената промяна, предвид приетото постановление на Министерски съвет, е свързана с картата за ученици, студенти и докторанти – те ще плащат 6,90 лв. за една линия до края на календарната година“, обясни Димитър Дилчев, директор на Център за градска мобилност.

Той допълни, че се предвижда компенсация само за тези категории хора, които попадат в т.нар. постановление на Министерски съвет от 1 февруари 2023 г., а именно ученици, студенти и докторанти, както и деца от 7 г. до 10 г.

„Новата система за таксуване и видеонаблюдение работи вече от две години в градския транспорт в София и не бива да бъркаме това с тарифната политика. Това, което е ясно към днешна дата, е, че въвеждането на новата тарифна политика постигна целта си. Най-предпочитания превозен документ е едногодишната карта. Тези, които пътуват инцидентно, използват безконтактното заплащане, като имаме вече над 1,7 млн. пътувания по този начин“, поясни още Дилчев.

Той припомни, че валидирането на превозните документи е задължително, но не се налагат санкции, ако това не се направи. За билетите 30+ и 60+ обаче валидацията е задължителна. Делчев похвали младите хора, че пътуват с карти и не пропускат да ги валидират.

Глобата за нередовни пътници е повишена от 30 лв. на 40 лв. А от 1 март хартиеният билет и перфораторите останаха в историята, припомни още директорът на Център за градска мобилност.